Niemal każdy rolnik, jednostka mieszkająca na wsi ma pole. Czasem roli jest znacznie więcej, czasem mniej. Rolnictwo legendarne jest przecież od setek tysięcy lat. Kiedyś prawie wszyscy zaprzątali się rolnictwem oraz uprawą roślin.
Nie było dużych miast. Co hodowaliśmy to było dla nas. Część płodów po zebraniu pozostawało sprzedawane. Stąd oczywiście czerpano środki do życia. Tak jest do dzisiaj. Wielu rolników pielęgnuje zboże – owies, pszenicę, żyto, pszenżyto, aby sprzedać je na targu i mieć pieniądze. A pieniądze są przecież bardzo istotne. Powinny wystarczyć na jakiś czas – nie tylko na życie, na opłacenie rachunków, jednak też na zakup nawozów, sprzętów rolniczych. Dzisiaj bez pieniędzy nie dałoby się żyć. W następstwie tego również rolnicy muszą utrzymać się ze swoich płodów. Sadzą to, co jest popłatne, co można następnie sprzedać. Trzeba podjąć decyzję, czy będą to zboża, warzywa czy drzewka owocowe. Decyzja należy już tylko oraz wyłącznie od rolnika, jego potrzeb i intuicji. To przykre nie da się przewidzieć cen płodów rolnych. Nieraz sieje się rzeczy nieopłacalne. Użyźnianie zboża lub warzyw to nie jedynie zastosowanie syntetycznych, szkodliwych dla środowiska środków. Rolnicy nieomalże zawsze oprócz takich właśnie chemikaliów – w pewnych sytuacjach niemniej jednak bardzo wartościowych, stosują także nawozy naturalne.
Tego typu nawozy używane są od wieków oraz są w istocie wybitnie korzystne, spełniają swoją rolę, sprawiają, że gleba jest żyźniejsza a tym samym uprawy odpowiedniej rosną, są dorodniejsze. Takie naturalne nawozy to nic innego, jak naturalnie obornik – innymi słowy kompost wytwarzany w oborach, stajniach. Takim właśnie naturalnym nawozem nawozi się glebę. Musi on być użyty w słusznym momencie. Kompost ma obowiązek mieć albowiem czas, aby zadziałać, aby rozłożyć się. Podobna reguła jest w owym czasie, gdy chodzi o pasze – te również mogą, a nawet powinny być naturalne. Jeśli pragniemy, aby nasze uprawy były rzeczywiście ładne, plony obfite musimy używać rozmaitych nawozów. Nawozy naturalne, inaczej oczywiście krowiak jest najskuteczniejszym z nich. Być może nie jest to przyjemne, to zagmatwana i ciężka praca jednak jest ona potrzebna.
Wszystkim zależy na obfitych urodzajach, na tym, żeby w odpowiednim okresie zebrać sporo ziarna, aby warzywa były gigantyczne, marchew nadawała się do sprzedaży. Wszyscy jemy warzywa. Ubóstwiamy marchewkę, pietruszkę czy pomidory. Ludzie mieszkający w miastach idą do sklepu oraz zdobywają takie warzywa. Rolnicy sami je uprawiają. Rzecz jasna nie jest to proces prosty. Nie wystarczy wyłącznie zasiać dobrych typów warzyw. Należy też je pielęgnować, plewić, nawozić. Nieraz warzywa nie pragną rosnąć. Potrzebują dobrej gleby. Rolnik musi w następstwie tego zrobić wszystko, by warzywa były dorodne, by były ładne, żeby nie były jedzone przez zwierzęta, na przykład przez krety, co w pewnych sytuacjach się zdarza. Nie zawsze jednak udaje się wykonać taki właśnie plan. W szeregu przypadków jest tak, że warzywa są niewielkie, nie są zanadto dorodne. To przykre nic z tym nie zrobimy. Powinniśmy pogodzić się z tym, że nie zawsze jest tak, jakbyśmy chcieli, a bezsprzecznie chcielibyśmy, aby płody rolne zawsze były dorodne.
Wtedy będzie można więcej na nich zarobić. Będzie możne uzyskać środki finansowe na życie oraz na dalsze inwestowanie. Bo sadzenie roślin, sianie warzyw to przecież inwestycja, jaka niekiedy jest opłacalna.
więcej na http://www.ekoplon.pl