Trunek ma dużo gatunków, na ogół kryterium podziału dotyczy typu procesu który spoczywa u fundamentów powstania danego rodzaju trunku lub też czynników użytych przy jego stworzeniu. Mimo to w największym stopniu kultowym typem podziału napojów procentowych jest ich zawartość alkoholu, zwana potocznie woltażem. Hennessy
Trunki wysokoprocentowe czy słabsze?
Wyróżniamy wobec tego trunki wysokoprocentowe i niskoprocentowe, do najbardziej znanych alkoholi wysokoprocentowych zalicza się np. wódkę jakiej skład trunku waha się w granicach 40%, jest ona destylatem wyskokowym uzyskiwanym ze zboża lub kartofli, aktywowany z jagód jałowca gin – którego skład alkoholu oscyluje w granicach 35-40% bądź wytwarzany z białych winogron brandy. Alkohole niskoprocentowe to wina i piwa, kompozycja alkoholu w nich waha się od 4 do 15-16%. Posługując się kryterium zawartości alkoholu można wyróżnić jeszcze jeden typ napojów wyskokowych, są to trunki o zerowej zawartości alkoholu oznaczane napojami bezalkoholowymi, przykładem jest piwo. W zależności od typu alkohole odnajdują różne grupy nabywców, przy czym te silniejsze przedkładane są przez starsze pokolenia. Jack Daniels
Na co zwrócić uwagę kupując alkohol?
to jedne z wytrawnych alkoholów, polegających na destylacji trzech składników jęczmienia, wody i drożdży. Autentyczna i perfekcyjna whisky to szkocka whisky, wskutek tego także oryginalna whisky ma obowiązek być destylowana w Szkocji, jest to zdecydowanie ekspert wśród rożnych rodzajów whisky. Za najlepszą whisky uchodzi whisky słodowa, jaka ma być wytwarzana jedynie z jednego typu jęczmienia w jednej destylarni, jest to niewątpliwe rzadki proces, w następstwie tego też whisky ta jest niezmiernie droga. Jagermeister
Whisky musi zawierać minimalnie 40% objętości alkoholu, tudzież maksymalnie 94,8%. Co więcej korzystna gatunkowo whisky dojrzewa przez minimum 3 lata oraz to w określonych beczkach po nie więcej aniżeli 700 litrów jednorazowo. Jeżeli chcemy odkryć z whisky to co najcenniejsze, należy nie zapominać o harmonijnym magazynowaniu butelki z whisky.
Whisky jest trunkiem, który źle znosi działanie promieni słonecznych, więc najważniejszym miejscem do jej przechowywania będzie domowy barek, w dodatku w barku jest też stosowna temperatura do spożywania whisky, gdyż whisky nie powinno spożywać się schłodzonej. Najlepszym szkłem do whisky są kieliszki w kształcie tulipana, w stosowny sposób eksponują walory smakowe i wizualne whisky. Kiedy zamierzamy już kosztować whisky, pamiętajmy o tym, że najporządniej się nią delektować i rozkoszować jej świetnym smakiem, whisky powinno pić się powoli. Whisky ma prawo też być wykorzystywana jak dodatek do drinków, szczególnie whisky mieszana.