Jako, że whisky nie jest obwarowana dla jakiegoś konkretnego rejonu, scharakteryzowanie jej jest wprost niemożliwe. Produkowana jest przez dużo krajów na świecie, do tego w rozmaitych standardach i za wsparciem przeróżnych formuł.
Najistotniejszymi krajami, z jakich pochodzi Whisky są Szkocja, Ameryka i Irlandia. Woda życia jak zwali ją mnisi i ognista woda zwana tak przez południowo-amerykańskich Indian, wytwarzana jest z różnych kompozycji ziaren. Szkocka Wyspa, produkowana jest w 100% z jęczmienia lub ewentualnie jego słodu i dojrzewa powyżej trzy lata w beczkach dębowych. Amerykańska Whiskey wytwarzana z kukurydzy, pszenicy, jęczmiennego słodu, żyta, dorasta troszkę krócej, bowiem wyłącznie 2 lata. Najatrakcyjniejszymi typamikamikadze Amerykańskiej są Bourbony oraz Tennessee Whiskey. Irlandzka Whisky dopuszczana przez dużą grupę jako najstarsza, mama wszystkich innych, nie szczyci się arsenałem rodzajów oraz tak okazałą popularnością jak Szkocka lub Amerykańska. Mimo kłopotów ekonomicznych, Whisky ta jest dalej produkowana wyłącznie ze słodu jęczmiennego lub ewentualnie samego jęczmienia. mleczne drinki to jedne z wytrawnych trunków, polegających na destylacji trzech elementów jęczmienia, wody oraz drożdży. Prawdziwa i perfekcyjna whisky to szkocka whisky, właśnie dlatego także innowacyjna whisky ma obowiązek być destylowana w Szkocji, jest to zdecydowanie ekspert pośród rożnych typów whisky. Za najlepszą whisky uchodzi whisky słodowa, która ma być wytwarzana wyłącznie z jednego typu jęczmienia w jednej destylarni, jest to niewątpliwe rzadki proces, skutkiem tego też whisky ta jest wybitnie droga.
Whisky ma obowiązek obejmować minimalnie 40% objętości alkoholu, tudzież maksymalnie 94,8%. Do tego dobra gatunkowo whisky dojrzewa przez minimum 3 lata oraz to w wyznaczonych beczkach po nie znacznie więcej aniżeli 700 litrów jednokrotnie. Jeśli chcemy odkryć z whisky to co najcenniejsze, trzeba pamiętać o kompatybilnym gromadzeniu butelki z whisky. Whisky jest trunkiem, jaki koszmarnie znosi działanie promieni słonecznych, w takim razie najważniejszym miejscem do jej magazynowania będzie domowy barek, na domiar tego w barku jest też właściwa temperatura do spożywania whisky, ponieważ whisky nie powinno spożywać się schłodzonej. Najlepszym szkłem do whisky są kieliszki w kształcie tulipana, w dobry sposób eksponują walory smakowe i wzrokowe whisky. Kiedy planujemy już próbować whisky, pamiętajmy o tym, że najprzyzwoiciej się nią delektować i rozkoszować jej idealnym smakiem, whisky powinno pić się powoli. Whisky ma prawo też być stosowana jak akcesorium do drinków, głównie whisky mieszana.
A po imprezie: kac, jak sobie z nim radzić