Wszystko o whisky – napój alkoholowy dla każdego

Cze
2014
09

posted by on alkohole

Napój alkoholowy ma dużo gatunków, z reguły kryterium podziału dotyczy typu procesu który spoczywa u podstaw powstania danego typu trunku czy też czynników użytych przy jego stworzeniu. whisky Jednakże najbardziej legendarnym rodzajem rozkładu napojów wyskokowych jest ich zawartość alkoholu, nazywana potocznie woltażem. Wyróżniamy wobec tego alkohole wysokoprocentowe oraz niskoprocentowe, do najbardziej legendarnych alkoholi wysokoprocentowych kwalifikuje się np. wódkę jakiej zawartość trunku waha się w granicach 40%, jest ona destylatem alkoholowym wytwarzanym ze zboża lub ziemniaków, wytwarzany z jagód jałowca gin – którego zawartość alkoholu oscyluje w granicach 35-40% lub ewentualnie aktywowany z białych winogron koniak.

Trunki niskoprocentowe to wina i piwa, zawartość trunku w nich waha się od 4 do 15-16%. Obsługując się kryterium kompozycji trunku wolno wyróżnić jeszcze jeden typ napojów procentowych, są to trunki o zerowej zawartości alkoholu nazywane trunkami bezalkoholowymi, przykładem jest piwo. W zależności od typu alkohole odnajdują rozmaite grupy odbiorców, przy czym te silniejsze przedkładane są przez starsze pokolenia. Whisky to jedne z wytrawnych alkoholi, polegających na destylacji trzech elementów jęczmienia, wody oraz drożdży. Prawdziwa oraz perfekcyjna whisky to szkocka whisky, skutkiem tego też innowacyjna whisky ma obowiązek być destylowana w Szkocji, jest to zdecydowanie koneser wśród rożnych typów whisky. Za najlepszą whisky uchodzi whisky słodowa, jaka ma być fabrykowana jedynie z jednego typu jęczmienia w jednej destylarni, jest to niewątpliwe rzadki proces, właśnie dlatego też whisky ta jest wybitnie droga. Whisky musi obejmować minimalnie 40% pojemności alkoholu, natomiast do granic możliwości 94,8%. Poza tym idealna gatunkowo whisky dorasta przez minimum 3 lata oraz to w wyznaczonych beczkach po nie znacznie więcej aniżeli 700 litrów jednorazowo. Jeśli chcemy wydobyć z whisky to co najcenniejsze, trzeba nie zapominać o harmonijnym magazynowaniu butelki z whisky. Whisky jest alkoholem, który nieprawidłowo znosi działanie promieni słonecznych, wobec tego najlepszym miejscem do jej magazynowania będzie domowy barek, na domiar tego w barku jest też stosowna temperatura do spożywania whisky, gdyż whisky nie może spożywać się schłodzonej. Najlepszym szkłem do whisky są kieliszki w kształcie tulipana, w odpowiedni sposób akcentują walory smakowe i wzrokowe whisky. Kiedy zamierzamy już kosztować whisky, pamiętajmy o tym, że najprzyzwoiciej się nią delektować oraz rozkoszować jej perfekcyjnym smakiem, whisky powinno pić się powoli. Whisky ma prawo też być wykorzystywana jak akcesorium do drinków, szczególnie whisky mieszana.

Tags: ,